Prezidenti naší vlasti a jejich obrazy v kanceláři starosty

video TV Chrastava      fotogalerie

Československo a Česká republika nikdy neměla, nemá a zřejmě již mít nebude svého krále či královnu, jako má například Velká Británie. Tradičně je však u nás ve velké úctě prezident republiky.

Je to tak již od počátku republiky, respektive od 18. listopadu 1918, kdy byl prvním Československým prezidentem zvolen Tomáš Garrigue Masaryk. Institut hlavy státu je navíc zesílen i tím, že prezident republiky sídlí na Hradě, někdejším sídle Českých králů. I tato tradice platí v naší republice již od počátku, respektive od 21. prosince 1918, kdy se prezident Tomáš Garrigue Masaryk konečně dostal z USA domů.

Radnice našeho města je reprezentačním domem všech Chrastavanů celé Chrastavy. Považuji proto za důležité, že se návštěvníci radnice v jejich prostorech setkávají s obrazy významných osobností našeho města, kterým bylo od roku 1997 udělováno ocenění „Síň slávy“ za celoživotní práci v oblasti sportu a od roku 2007 ocenění „Osobnost města Chrastavy“. Návštěvníci naší radnice se také setkají v jejím prvním patře se starosty Chrastavy již od roku 1411 (sic!) jmenovitě a od roku 1911 s jejich podobiznami ve fotografiích.

Samotná kancelář starosty města je reprezentační místností, kde jsou nejen přijímány nejdůležitější návštěvy domácí i zahraniční, ale i návštěvy školních dětí a samozřejmě občanů našeho města. Myslím si proto, že tato místnost je tím pravým místem, kde má být a je umístěn nejen originál vlajky města Chrastava, ale též symbol naší země státní znak a fotografie všech prezidentů naší vlasti, kteří hlavou státu byli v době demokratické (nikoli tedy v období protektorátu či komunistického zřízení). A tak v kanceláři starosty města Chrastavy jsou umístěny na vhodných místech obrazy bývalých prezidentů Tomáše Garrigua Masaryka, Eduarda Beneše a Václava Havla a pod státním znakem České republiky současného prezidenta Václava Klause. Po ukončení jeho mandátu dne 7. 3. 2013 bude obraz Václava Klause umístěn mezi svými demokratickými předchůdci a jeho místo pod velkým státním znakem zaujme nový prezident, ať již to bude ze současných kandidátů kdokoli. Úcta k hlavě státu je podle mého názoru jedním ze základních axiomů demokratického státu a umístění obrazů všech prezidentů v kanceláři starosty (z nedlouhého období demokracie v naší zemi) považuji za elementární projev úcty k naší vlasti jako takové.

A právě z důvodu toho, že institut prezidenta republiky  demokratického státu, ať již volba prezidenta proběhla volbou nepřímou či nyní proběhne volbou přímou, si zaslouží ze své podstaty úctu, nechci dát a nedám žádné své doporučení koho v nastávající historicky první přímé volbě volit. Ať již bude totiž zvolen kdokoli, bude to prezident zvolený v demokratickém státě, bude to prezident nás všech.

 

V Chrastavě dne 9. 1. 2013 Michael Canov, starosta