Nová zastávka Koruna (směr do Liberce) 

 

      

 

video TV Chrastava

 

 
S menším zpožděním, zato s velikým poděkováním Libereckému kraji, konkrétně především krajské organizaci KORID LK a zejména panu Radimu Šarapatkovi, oznamuji, že od nového jízdního řádu platícího od 15. prosince 2019 máme v Chrastavě novou autobusovou zastávku, a to přímo na hlavní trase Chrastava - Liberec v ul. Liberecká pod názvem „Chrastava, Koruna“ (ve směru na Liberec).
 

Malý exkurz do historie

Pamětníci si jistě pamatují, že autobusy z Liberce zastavovaly až pod sídlištěm, byť se zastávka jmenovala „Chrastava, sídliště“. A tak buď cestující doslova "ukecali" řidiče, aby zastavil u sídliště načerno, nebo se pak masa cestujících táhla pěšky zpět Libereckou ulicí zezdola nahoru (chodník tehdy neexistoval). Když jsem se stal na podzim roku 1994 místostarostou a dostal jsem do gesce dopravu, snažil jsem se tento stav napravit a usiloval jsem o vznik nové zastávky přímo u sídliště i ve směru do Chrastavy. Na tehdejším okresním úřadě jsem však tvrdě narazil. Úředník, který to měl na starosti, vytrvale a opakovaně novou zastávku téměř rok odmítal s odkazem, že nemohou být dvě zastávky (u sídliště a pod sídlištěm) tak blízko u sebe.

Snad s odstupem téměř čtvrtstoletí mohu prozradit jednu náhodu, která postoj dotyčného úředníka změnila o 180 stupňů. Spolu s neuvolněným místostarostováním jsem tehdy učil na plný úvazek na libereckém gymnáziu. A v září 1995 jsem se stal čirou náhodou třídním syna dotyčného úředníka. A najednou, aniž jsem takříkajíc hnul prstem, za dva týdny zničehonic přišlo povolení na výstavbu nové zastávky „Chrastava, sídliště“ přímo u sídliště. Ještě na podzim 1995 se připravil projekt a na jaře 1996 se zastávka realizovala stavebně. A jak již v lednu 1996 informovaly Chrastavské listy, otevření nové zastávky bylo naplánováno nejdéle od 1. června 1996.

Původní zastávka „Chrastava, sídliště“ však přišla o název, a tak na náš návrh získala název podle nedaleké restaurace „Chrastava, Koruna“. Zároveň se tak ovšem stala zastávkou lichou, která neměla partnera v opačném směru. A právě to, spolu s existencí chodníku, umožnilo dle nové směrnice realizovat novou zastávku dle předpisů platných v době vzniku zastávky se stejným názvem v protisměru, tzn. v roce 1996, což v praxi znamenalo bez zálivu, který by nebylo kde umístit a navíc s minimálními náklady. A tak s platností nových jízdních řádů od 15. prosince 2019 zbrusu nová zastávka Chrastava, Koruna ve směru do Liberce již slouží svým prvním cestujícím.

Chrastava 10.01.2020                                             Michael Canov, starosta města Chrastava

 

Články související:

02.12.2019 Andělohorská a víkendový Vítkov se mohou radovat (Tv Chrastava)

03.01.2018 Problémy se zastávkou Vítkovská (Tv Chrastava)

23.08.2017 Zbrusu nová zastávka u školy ve Školní ulici (Tv Chrastava)

01.09.2015 Andělská Hora přepisuje historii (Tv Chrastava,video TV RTM Plus, ČT)

28.08.2014 Vznikne v Andělské Hoře autobusová zastávka ? (Tv Chrastava)

04.12.2013 Nová autobusová zastávka Termální lázně Chrastava (Tv Chrastava)

03.01.1996 Chrastavské listy 1996/1 (strana 4)