Předseda Senátu Jaroslav Kubera navždy odešel 

 

      

 

Před necelým rokem 6. února 2019 navštívil předseda Senátu Jaroslav Kubera na své první cestě po regionech Chrastavu. Tato cesta se již bohužel nebude nikdy opakovat. Předseda Senátu pan Jaroslav Kubera nás zcela nečekaně opustil. Je pro mě obrovskou ctí, že jsme se během let (ještě v pozici primátor Teplic x starosta Chrastavy) spřátelili a samozřejmě v Senátu toto přátelství jen a jen zesílilo. Čest jeho památce.

Připomeňme si jeho návštěvu Chrastavy z loňského roku.

Michael Canov – 20.01.2020


 

Druhý nejvýše postavený muž republiky navštívil Chrastavu 

     

video TV Chrastava    fotogalerie

Poté, co se stal Jaroslav Kubera předsedou Senátu, věděl jsem, že chce navštěvovat regiony a setkávat se s lidmi. A byl jsem opravdu potěšen, když jsem byl osloven kolegou senátorem a starostou Albrechtic Jaroslavem Zemanem a ředitelem sekretariátu předsedy Senátu Petrem Kostkou, zda bych souhlasil s tím, že by se součástí jeho vůbec první návštěvy regionů stal můj senátní obvod Liberec a město, kde jsem starostou, tj. Chrastava. Samozřejmě jsem souhlasil.

Jaroslav Kubera na své historicky první cestě 5. února 2019 zamířil nejdříve do Albrechtic ke kolegovi Zemanovi, kde si i zalyžoval. Poté jsme se všichni (včetně poslance a exprimátora Jablonce Petra Beitla) setkali u hotelu Premiér v Bedřichově, kde se s námi po obědě rozloučil Jarda Zeman a Petr Beitl a já jsem spolu s předsedou v předsedově automobilu vyrazili směr Liberec, kde nás na krajském úřadě přijal hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

Po diskusi u hejtmana ještě navštívil Jaroslav Kubera svého předchůdce ve funkci předsedy Senátu pana Přemysla Sobotku tč. náměstka pro zdravotnictví na Libereckém kraji. A pak jsme již vyjeli směr Chrastava.

V Chrastavě si pan předseda prohlédnul při výkladu ředitele hasičského muzea Miroslava Pivoňky toto muzeum a zabodoval, když u jedné ze svítilen (před sálem s auty v prvním patře) z hlavy vyjmenoval její detailní technické parametry, neboť s ní sám kdysi pracoval.

Poté jsem měl tu čest spolu s panem předsedou položit květiny k bustě Tomáše Garrigua Masaryka ve stejnojmenném parku.

Následovala procházka k radnici s výkladem k dějinám Chrastavy, včetně těch nejnovějších (povodně 2010), cestou jsme se, jako překvapení, zastavili v kadeřnictví u Vojtěcha Škarýda. Vojtu návštěva nejen překvapila, ale i viditelně potěšila, takže následovala jeho společná fotka s předsedou. Návštěva v kadeřnictví, ale nebyla úplně jen tak, neboť oba (předseda Senátu i já) se čerstvě velmi zlobíme na Poslaneckou sněmovnu, která nám v pátek o tři hlasy „zařízla“ náš senátní návrh, aby se u kadeřníka apod. za puštěné rádio nemusel platit poplatek OSE (či jak říká Jaroslav OSE NOSTŘE) a předseda si na místě potvrdil, že v kadeřnictví sice hraje rádio, ale návštěvníci tam jsou opravdu jen kvůli ostříhání a ne kvůli puštěné hudbě (což byla podstata senátního návrhu zákona).

Na cestě jsme se ještě zastavili na místě u secesního mostu, kde před 5 a 1/2 rokem byl proveden útok na prezidenta Václava Klause a pak jsme již zamířili na radnici.

Před zaplněným sálem ve velké zasedací místnosti v Chrastavě se s Jaroslavem Kuberou uskutečnila hodinová beseda, které se též účastnil Petr Beitl. Atmosféra byla vynikající a doslova bylo cítit, jak se občané s Jaroslavem Kuberou a on s nimi rádi setkávají a jak je beseda baví.

Po ukončení besedy jsem uvítal předsedu ještě přímo v mé kanceláři, kde se Jaroslav podespal do pamětní knihy, kterou vzorně předepsal ředitel školy Aleš Trpišovský a jako dárek obdržel nádhernou obrázkovou knihu Vitalije Marka „Zapomenuté hospody, vinárny, kavárny a cukrárny na Chrastavsku“. Následně mě Jaroslav šokoval, když mě kromě speciálního bombičkového pera věnoval unikátní dárek v senátních deskách, a to Periodickou tabulku v gruzínštině s textem: „Chemii jsem vždycky miloval. Znám dvě sloučeniny  H2O a H2SO4". Vůbec jsem do té doby netušil, že ví o mé největší světové sbírce těchto tabulek a o tom, že je letos rok periodické tabulky (17. 2. 1869 zveřejnil Mendělejev tu první).

Následoval rozhovor pro Tv Chrastava vedený paní místostarostkou Zitou Václavíkovou, popovídání si s celou delegací a rozloučení.

Chrastava 07.02.2019

Michael Canov