Chrastavské slavnosti 2020 definitivně zrušeny

 

Zaplněné náměstí

 

video TV Chrastava

Rada města rozhodla v pondělí dne 6. dubna 2020 o definitivním zrušení Chrastavských slavností 2020 z důvodu pandemie koronaviru.

 Celosvětový boj s koronavirem pokračuje. V naší zemi vláda signalizuje možné první zmírnění přijatých restriktivních opatření. Je však jisté, že povolení masových akcí v řádech tisíců návštěvníků, přijde na řadu jako poslední. Bylo by tak velkou otázkou, jestli by takovéto uvolnění vůbec bylo před posunutým srpnovým termínem slavností vydáno. Osobně si myslím, že nebylo. A i kdyby bylo, stály by slavnosti v rouškách vůbec za to? A dovolil by vůbec občanům strach z rozšíření nákazy účast v davech před podiem? Rada města rozhodla, že to fakt nemá smysl. Včasné zrušení navíc umožní, že Město Chrastava nebude platit žádné storno poplatky za již dávno zajištěná vystoupení.

 Ať žijí Chrastavské slavnosti 2021, které se budou konat od pátku 4. června do neděle 6. června 2021. 

 

 Změna termínu vzpomínkové akce „10 let poté“

 Rada města též rozhodla, že se vzpomínková akce na povodně 2010, která byla naplánována přesně na 10. výročí ničivé povodně, na pátek 7. srpna 2020, přeloží o jeden rok na sobotu 7. srpna 2021. Důvodem byla taktéž epidemie koronaviru. Na tuto akci chceme pozvat řadu přímých aktérů. Kromě hasičů, záchranářů a dalších účastníků chceme pozvat i představitele státu, kteří tehdy do Chrastavy přijeli a Chrastavě pomohli, včetně tehdejšího prezidenta republiky a tehdejšího předsedy vlády. Za situace, která nastala, se nám zdá přeložení o rok tím nejlepším řešením. Navíc 7. srpen 2021 bude stejně jako byl 7. srpen 2010 v sobotu. A to, že akce „10 let poté“ se bude konat až 11 let poté? No a co? Když v Rusku mohli mít říjnovou revoluci v listopadu a ve Francii mohli být tři mušketýři čtyři, tak co by v Chrastavě nemohlo být „10 let poté“ po letech jedenácti.

 

Chrastava  07.03.2020                                                 

Michael Canov, starosta města Chrastava