Tajemné sovy v Domově sv. Vavřince v Chrastavě

   video TV Chrastava     fotogalerie

V úterý 12. 11. 2019 proběhla v Domově sv. Vavřince Chrastava atraktivní přednáška Tajemné sovy. Jednalo se o představení o sovách a se sovami. Program pořádalo pražské občanské sdružení Penthea pod vedením pana Kolomazníka, ornitologa, sokolníka, který v Praze provozuje také záchrannou stanici pro volně žijící zvířectvo.
Představení bylo otevřené i pro veřejnost, pozvání přijali chrastavští senioři. Díky pečlivě připravenému, interaktivnímu programu, poutavému vyprávění pana Kolomazníka i jeho vědomostním otázkám jsme měli možnost seznámit se sovami žijícími na našem území. A nejen to, mohli jsme si je prohlédnout zblízka a dokonce si je pohladit, sova je totiž, na rozdíl od dravců, kontaktní zvíře. Viděli i slyšeli jsme puštíka, sýčka, sýce, sovu pálenou, sovu sněžnou, výra velkého, výrečka a další představitele těchto nočních ptáků. Dozvěděli jsme se o způsobu jejich života, technice lovu, jak vidí a slyší, čím se živí a proč jsou některé druhy v současnosti velmi ohrožené. Na závěr programu byl každý divák odměněn malým dárkem, obrázkem sovy dle vlastního výběru.
Po velmi pozitivní odezvě ze strany účastníků jsme se rozhodli využít nabídky sdružení Penthea na další programy a již nyní se těšíme na přednášku Příroda kolem nás, která proběhne 5. března 2020. A máme přislíbenou i mluvící straku!
 

Mgr. Věra Smolová

sociální pracovnice