SOKOL - Zálesácký závod zdatnosti – celorepublikový přebor ČOS

 

   

 

Víkend od pátku 17. do neděle 19. května 2019 strávila výprava z Chrastavy opět v Proseči pod Ještědem, kde se v rámci jarního srazu staršího žactva a dorostu při pobytu v přírodě konal jubilejní 20. ročník celorepublikového finále přeboru ČOS - Zálesáckého závodu zdatnosti 2019. Tento ročník pořádaný Ještědskou župou, i za pomoci chrastavských cvičitelek, byl rekordní v počtu zúčastněných (přes 300 závodníků, doprovodů, rozhodčích a dalších pořadatelů) i v počtu hlídek.

Studijní materiály k finálovému Zálesáckému závodu zdatnosti (ZZZ) byly mnohem rozsáhlejší než u župního přeboru a celá soutěž byla doplněna ještě o dva úkoly mimo terénní okruh a běžecký čas – kardiopulmonální resuscitaci (KPR - metoda, jejímž cílem je oddálení klinické smrti a zamezení nevratného poškození životně důležitých orgánů) a rozdělávání ohně. Závod se opět konal na cca 4 km dlouhém, členitém, podhorském, terénním okruhu.

K sobotnímu závodu nastoupilo celkem 58 hlídek – 35 hlídek staršího žactva a 23 hlídek dorostu. Složení hlídek je omezeno jen podle věku, a tak se s úkoly na trati potýkají hlídky dívčí, chlapecké i koedukované (smíšené). Hlídka starších žákyň z Chrastavy ve složení V. Houdová, P. Stehlíková a J. Ubry se i přes zranění (podvrknutý kotník) jedné závodnice a dokončení jen dvou členek hlídky (penalizace za nesplnění části úkolů třetí členkou hlídky) umístila na 18. místě a hlídka starších žákyň Horního Růžodolu, do níž byla „půjčena“ naše náhradnice R. Šeflová, se umístila na 24. místě.

S ohledem na to, že se jednalo o historicky první účast „Chrastavy“ na celorepublikovém přeboru ZZZ, děvčatům gratulujeme a věříme, že načerpané zkušenosti využijí i v dalších ročnících.

Miloslava Houdová, TJ Sokol Chrastava

Chrastava 22. 5. 2019