Červnový turistický výlet KČT

 

 

   fotogalerie


Poslední červnovou sobotu 29. 6. uspořádal KČT Chrastava výlet na Děčínsko. Konkrétně jsme navštívili Labský kaňon nad Hřenskem, který patří k nejcennějším částem CHKO Labské pískovce a jedná se o Národní přírodní rezervaci.
První skupina startovala od přívozu Dolní Žleby a stoupala do strmého kopce až k vyhlídce Belvedér. Ostatní vyjeli nahoru autobusem a na vyhlídku došli přímo z obce Labská Stráň. Tady jsme se setkali a po společné fotce jsme posvačili u hotelu Belveder. I když ještě neměli otevřeno, udělali výjimku a s ochotou nás obsloužili, což nás potěšilo. Vyhlídka Belvedér je upravená skalní terasa asi 130 m nad řekou Labem. Na přelomu 18. stol. zde byla vybudována vlastníky nedalekého zámku v Bynovci sala terrena, která sloužila k hudebním produkcím. Její součástí je stupňovitá terasa s překrásným výhledem do Labského údolí. Jedná se o nejstarší dochovanou vyhlídku v této oblasti.
Za Děčínem vstupuje řeka Labe do největšího pískovcového kaňonu nejen v ČR, ale i v celé Evropě. Kaňon Labe je až po hranici s Německem dlouhý 15 km a maximální hloubka údolí dosahuje až 300 m. Téměř po celé délce je jeho horní hrana lemována 80 m vysokými skalami s mnoha vyhlídkami a několika jeskyněmi. My jsme kaňonem sestupovali 7 km dolů k Labi - lesem, mezi skálami, přelézali jsme popadané stromy, lezli po balvanech, ale zároveň se kochali tímto krásným koutem. I když i tady jsme si uvědomili, jakým suchem naše příroda trpí. Kaňon byl místy téměř vyschlý.
Odtud jsme pokračovali do obce Janov, kde byl vystavěn v roce 2013 anténní vysílač, který dnes slouží jako rozhledna. Rozhledna na Janském vrchu je vysoká 40 m, ale vyhlídková plošina se nachází ve výšce 30 m a vede na ni 161 schodů. Výhled je odtud opravdu úchvatný, jak na českou tak na německou stranu Českého i Saského Švýcarska.
Domů jsme se vraceli přes obec Růžová, kde je na kopci Pastevní vrch od jara roku 2018 přístupná zajímavá vyhlídková věž Růženka. Ale vzhledem k velkému vedru jsme ji už nenavštívili. Výlet se nám vydařil a již se těšíme na další.
Srdečně zveme všechny, co chtějí výletovat, na letní špacírování v červenci. Ve středu 17. 7. pořádáme vlakový výlet do Frýdlantu v Č., ve čtvrtek 25. 7. celodenní zájezd na Miletínsko (přihlášky v infocentru) a v úterý 30. 7. se pojede do Rozstání. Podrobnosti v infocentru nebo na telefonu 604 118 296.


Jitka Marxová 2. 7. 2019