Byla pokřtěna nová kniha o zajímavostech Chrastavska: Není patník jako patník

 

fotogalerie   video TV Chrastava 

V úterý dne 11. prosince 2018 od 17 hodin proběhl v kavárně Bétel bistro v Chrastavě křest nové knihy Ivana Vydry s názvem “Není patník jako patník aneb známé i méně známé zajímavosti Chrastavska”.
Představení knihy a besedu s autorem si nenechala ujít minimálně padesátka lidí, někteří přijeli i z daleka (Cvikov, Nová Paka). Rozmary počasí – husté sněžení a momentální nesjízdnost silnic – bohužel nedovolila přijet hned dvěma ohlášeným kmotrům, panu fotografovi Siegfriedu Weissovi a badateli Markovi Řeháčkovi. Kmotrovství se ujali ilustrátor Petr Ferdyš Polda, fotograf Honza Pikous a chrastavský flašinetář pan Václav Janeček.

Dle mého názoru se křest knihy podařil a odpovědi kmotrů na všetečné dotazy byly zajímavé a posluchače obohatily. Děkuji všem přítomným, že přišli mě i moji novou knihu podpořit. Vážím si toho.
Na závěr křtu proběhla i autogramiáda všech přítomných (byly k dostání i další knihy od autorů Poldy, Řeháčka a Pikouse).

Nová kniha o našem okolí volně navazuje na první knihu "Boží muka a pomníky jako součást krajiny na Chrastavsku”. Představuje zapomenuté drobné památky typu silničního značení, kilometrovníků, nárožních a odrazových kamenů, ale také mezníků panství či triangulačních a nivelačních bodů, a to na území města Chrastavy a v nejbližším okolí. Na 106 plnobarevných bohatě ilustrovaných stranách se dozvíte i zajímavosti např. od kdy Chrastava získala městský ráz – o výstavbě benzínových čerpacích stanic v minulosti či o tom, jak Město Chrastava ke svým lesům přišlo...

Publikaci si můžete zakoupit za 249,-Kč v informačním centru na náměstí, ve fotoateliéru JANA (náměstí u radnice) a v kanceláři firmy RECo design s.r.o. ve Vítkovské ulici.

Moje poděkování patří za podporu knihy sponzorům: Městu Chrastava, výrobci potravin RAVY CZ a.s. a Josefu Hazimu – prodej a servis zemědělské techniky.
Děkuji také za vstřícnost pracovníkům sboru Jednoty bratrské v Chrastavě, že umožnili křest knihy provést v krásném prostředí Bétel bistra.


Ivan Vydra, badatel a autor publikace