Ke 100. výročí vzniku republiky – stromy republiky obcí mikroregionu

 

video TV Chrastava  fotogalerie z Chrastavy TV rozhovor s J. Baxantem

Obce Mikroregionu Hrádecko-Chrastavsko se rozhodly společnou akcí uctít 100. výročí vzniku republiky, a to vysazením stromů republiky ve všech obcích mikroregionu za účasti starostů, příp. místostarostů všech obcí.

První strom republiky se vysazoval již v sobotu 8. září 2018 v Chotyni v rámci 3. ročníku Oslav Mikroregionu Hrádecko–Chrastavsko, hlavní část vysazování stromů republiky však nastala až v pátek 26. a v neděli 28. října 2018.

V pátek 26. října 2018 započalo slavnostní vysazování lip ke 100. výročí v Kryštofově Údolí, pokračovalo v nejmenší obci mikroregionu, kterou jsou Janovice v Podještědí, pokračovalo v Rynolticích a bylo zakončeno v Hrádku nad Nisou. V neděli 28. října 2018 byl slavnostní akt započat v Bílém Kostele, pokračoval v Chrastavě a dále v Nové Vsi. V Mníšku se konal nejen v jeho centru, ale i na Fojtce. Závěrečnou akcí bylo vysazení lípy v Oldřichově v Hájích.

Slavnostní akty ke 100. výročí republiky měly jedno společné - veliký zájem lidí (bez ohledu na počasí). Jednalo se vesměs o velice důstojné oslavy 100. výročí vzniku republiky.

Michael Canov, starosta
Chrastava 01.11.2018