Kuželkáři Spartaku Chrastava reprezentovali v partnerském městě Eichstätt

Kuželkáři oddílu Spartak Chrastava navázali na partnerskou tradici měst a navštívili ve dnech 30. 8. – 2. 9. 2018 sportovce-kuželkáře v Eichstättu a oplatili tak jejich návštěvu v loňském roce 2017 v Chrastavě. Naše delegace sportovců-kuželkářů dorazila do Eichstättu v počtu 12 osob.
Po příjezdu do Eischtättu ve čtvrtek 30. 8. jsme byli ubytováni v tradičním Kolpingtag hotelu. Večer jsme poseděli na společné večeři s hostitelskými kuželkáři.
V pátek dopoledne nás přijal a osobně přivítal na radnici pan starosta Andreas Steppberger, který nás seznámil s historií města a partnerství. Pan starosta konstatoval, že partnerství s Chrastavou není jen formální na papíře ale i v praxi. Měli jsme dva tlumočníky, takže jazyková bariéra nebyla překážkou. Jedním tlumočníkem byla paní Sigrid Dostálová – manželka našeho hráče a druhým byl mladík Lukáš Martin. Lukáš se ukázal jako velice zdatný tlumočník a pro potřeby tlumočení skutečně perspektivní. Po přivítání na radnici pro nás připravili hostitelé poznávací procházku městem s detailním výkladem průvodce. Musíme konstatovat, že prohlídka města naprosto v dobrém předčila pověst nejmenšího univerzitního města Německa a současně města, kterého minula válečná devastace. Ve městě je mnoho velmi zachovalých objektů a památek. V poledne jsme absolvovali oběd a posezení v typicky bavorské restauraci U Trumpety. Odpoledne jsme odehráli první sportovní utkání čtyřčlenných družstev. Po utkání jsme poseděli v kuželně v přátelské atmosféře.
V sobotu dopoledne jsme od deseti hodin odehráli druhé utkání, tentokrát šestičlenných družstev. Na výsledcích obou utkání bylo vidět, že domácí využili výhodu domácího prostředí a pro nás jiných disciplín. To není pro naše hráče omluva, ale domácí prostředí, čtyřdráha a disciplína 120 hodů namísto naší disciplíny 100 hodů udělaly své. Celkově jsme nevyhráli, ale dílčí výsledky našich hráčů byly i soupeřem kladně hodnoceny. Tři naši hráči Karel Mottl, Jana Vokounová a Ivana Kaanová překonali pětistovku a ani ostatní nezklamali očekávání. Po utkání se naši hostitelé /mimochodem hrají zemskou ligu/ přiznali, že po loňských zkušenostech v Chrastavě z nás měli strach. Sobotní večer jsme potom strávili návštěvou Volkfestu, kde nám naši hostitelé předem blokovali místa. Hostitelé tam slavili dohromady s námi a strávili jsme pěkný večer. Poseděl u nás i přes ostatní povinnosti dlouhou dobu starosta Eichstättu pan Andreas Steppberger. Ještě k panu starostovi je třeba poznamenat, že je v úřadu již 6 let od roku 2012. Podle reakcí návštěvníků a obyvatel bylo vidět, že je v Eichstättu velmi populární.
V neděli ráno jsme po oficiálním rozloučení vyrazili domů a zcela bezpečně dorazili odpoledne do Chrastavy. Určitě jsme kladně navázali na celkovou tradici partnerství obou měst a dle reakcí všech je partnerství mezi Chrastavou a Eichstättem na dobré úrovni.


František Vokoun – předseda oddílu kuželek Spartak Chrastava