Zeptali jsme se za Vás:

Monika Černá              Adéla Židlická

 

Vážení čtenáři,

jsem moc ráda, že Vám mohu představit ženy, které jsou členkami zásahové Jednotky Sboru dobrovolných hasičů Chrastava.
Paní MONIKU ČERNOU a paní ADÉLU ŽIDLICKOU
A proč zrovna představuji je?
Je to jednoduché - jsou vůbec prvními ženami, které kdy v této zásahové Jednotce SDH byly a to nejen u nás v Chrastavě, ale i v širokém okolí.

„Děvčata, můžete se našim čtenářům představit“?
Monika: „Dobrý den, jmenuji se Monika Černá, je mi 41 let. Vystudovala jsem Střední odborné textilní učiliště a pracuji ve výrobě obalových materiálů. Do Chrastavy jsem se přistěhovala před 5 lety. A členem sboru jsem rok“.
Adéla: „Dobrý den, jmenuji se Adéla Židlická, je mi 19 let a právě jsem úspěšně složenou maturitní zkouškou dokončila Střední školu právní. Ve sboru jsem už od malička a mezi jeho členy patří i celá má rodina. Za to jsem opravdu moc ráda. U hasičů bych chtěla nadále pokračovat, a to u profesionálních hasičů na operačním středisku“.

„A nyní již k Vaší vášni – hasiči a hasičský sport. Jaké byly Vaše začátky a co Vás vůbec vedlo k tomu, že chcete být v zásahové Jednotce“?
Monika: „První zkušenost s hasičským sportem mám ze soutěží v disciplínách TFA, kde jsem si poprvé vyzkoušela, co hasičský sport obnáší. Zaujalo mě to tak, že jsem se díky Ladislavu Židlickému stala členkou SDH v Chrastavě. Jsem dobrovolník v oblastní charitě Liberec, tudíž mě naplňuje pomoc lidem a být dobrovolným hasičem ve výjezdové jednotce“.
Adéla: „Bylo mi devět let, když jsem začala chodit do hasičárny. Jezdili jsme na dětské soutěže a můj starší bratr Vláďa byl můj trenér. V podstatě to byl on, díky komu jsem chtěla chodit do hasičárny. Bylo neskutečný, když začala houkat siréna a on okamžitě vyběhl z domu, přitom ani nevěděl, co se děje. Vidím to i u ostatních kluků z výjezdové jednotky, to nadšení a adrenalin. A přesně to chci zažívat taky. Hlavně mě dopředu ženou řeči, že něco nezvládnu.
Chci dokázat, že jde všechno, když si věříte, i přesto, že vám ostatní nevěří“.

„Co všechno musíte splnit, abyste byly členkou Jednotky SDH“?
Monika: „Jako každý hasič ve výjezdové jednotce musím splňovat zdravotní způsobilost, určité školící hodiny, výcviky a kurzy“.
Adéla: „Jako člen výjezdové jednotky být zdravotně způsobilá, splněné určité hodiny školení a další výcviky“.

„Jak Vás přijali muži v Jednotce SDH a Vaše další plány“?
Monika: „Muži ve výjezdové jednotce mě přijali vstřícně, ve všem se mi snaží pomáhat a podporují mě. Za to jim moc děkuji“.
Adéla: „My v hasičárně jsme jedna velká rodina. Mezi kluky jsem vyrostla a spoustu mě naučili, myslím, že mě tedy přijali dobře. Moje další plány? Rozhodně nadále pokračovat u sboru, být přínosem jak pro ženský tým v požárním sportu, tak i pro výjezdovou jednotku“.

„Paní Moniko a Adélo, přeji Vám, aby se Vám dařilo v osobním i profesním životě a děkuji za rozhovor“.

Zita Václavíková
místostarostka

Chrastava 19. června 2017