Jeli jsme si „zatancovat“ do Prahy

 

 

Společenský klub uspořádal další jarní zájezd do Prahy. Tentokrát jsme v neděli 20. března 2016 navštívili Divadlo Radka Brzobohatého. Čekalo nás odpolední představení „Tančírna“. A byl to zážitek skutečně nevšední. Je neuvěřitelné, co všechno se dá vyjádřit tancem, grimasou, pohledem či gestem bez jediného slova. Chvílemi člověka až mrazilo.
Divadelní hra Tančírna je světově proslulá a vznikla téměř před 30 lety v Paříži. Námět byl později zpracován i pro italský film. V Divadle RB se s obrovským úspěchem hraje již od roku 2009. Režie se ujala Hana Gregorová, choreografie Petr Čadek, hudbu složil a písně vybíral Ondřej Brzobohatý a o kostýmy a scénu se postaral Josef Jelínek. Všichni protagonisté podali strhující výkon. Dvě a půl hodiny trvající hra nás zavedla do taneční kavárny, kde se potkávají lidé různého věku i charakteru, aby zapomněli na strasti a problémy každodenního života. Z osamělých duší se postupně stávají páry. Z lidí, kteří se včera ještě neznali, jsou časem partneři nebo milenci. Kolem nich se řítí dějiny, píše se historie našeho národa, ať už poklidná či pohnutá. Jen v tančírně zůstávají osamělí tanečníci v každé době pořád stejní – se svými touhami, přáními, nesmělostí, splněnými nebo také nesplněnými sny, ale milující svoji zemi.
Herci – tanečníci dokázali pohybem dát najevo, co prožívají, na co myslí. Obecenstvo potleskem nešetřilo a při závěrečném aplausu stál celý sál. Divadlo jsme opouštěli neradi a z Prahy jsme odjížděli nadšeni a spokojeni.

J. Marxová