BLUDIŠTĚ

fotogalerie   

Vybraní žáci 8.ročníku naší školy se v úterý 11.10.2016 účastnili televizního natáčení vědomostně-sportovní soutěže Bludiště. Čtyři žáci - Jan Mizera (kapitán), Michaela Šťastná, Tereza Richterová a Lenka Jelínková vytvořili soutěžní družstvo. Ostatní byli v publiku. Soutěžící do družstva jsme vybírali dle jejich dovedností tak, aby náš tým byl co nejlepší. Honza byl vhodným kandidátem pro sportovní disciplíny, Míša na vědomostní disciplíny a Terka s Lenkou jsou všestranně zaměřené.
Soutěž pro nás byla obrovskou výzvou a na natáčení jsme se moc těšili. Ale zároveň jsme věděli, že bude náročná. Samotnému natáčení předcházely přípravy, kdy jsme museli vymyslet jméno našeho týmu, pokřik a především vizitku školy, při které se představuje nejen škola, ale i soutěžní tým. Vizitka je důležitá i kvůli sympatiím diváků u televize. Rozhodujícím mezníkem bylo, když jsme se shodli, že výchozím tématem pro nás bude logo školy – puzzle. Od té doby se veškeré přípravy soustředily právě tímto směrem. Náš soutěžní tým jsme pojmenovali „Puclíci“, vymysleli jsme pokřik a vyrobili potřebné díly puzzle. Šikovná maminka A. Röbischové nám ušila krásného „puclíka“ pro štěstí. Do role moderátora, který vizitku komentuje, jsme obsadili Pavla Henzla. A tato volba byla výhrou, protože Pavel je nejen velmi výřečný, ale také vynikající básník. Svou básničkou náš tým bravurně představil.
A pak nám již zbývalo překonat dlouhou vzdálenost mezi Chrastavou a Ostravou a ocitnout se v samotném natáčecím studiu České televize. Na úvod musím podotknout, že celý štáb soutěže byl velmi milý, ochotný a vstřícný. A právě i díky němu probíhalo celé natáčení v příjemné a pohodové atmosféře. Pro všechny to byl nezapomenutelný zážitek, ale i cenná zkušenost. Bylo skvělé sledovat, jak vzniká televizní pořad. Jak jeden záběr, který v televizi trvá sotva pár vteřin, se ve skutečnosti natáčí několikrát dokola. Jak kameramani jsou sehraní a kolik techniky je zapotřebí. A především kolik lidí se podílí na vzniku jednoho soutěžního dílu. Myslím si, že všichni jsme byli hrdí na to, že tam jsme.
Především na družstvo padla nervozita po zjištění, kdo je jejich soupeřem. Proti nám se postavila Základní škola Mořkov od Nového Jičína. Než jsme se stihli pořádně rozkoukat, už se natáčela první disciplína – laser, po které jsme o 1 bod prohrávali. A pak vše mělo rychlý spád. Následovala první sportovní soutěž, kde náš kapitán Honza jednoznačně vyhrál. Vítězství nám zajistilo výběr témat pro vědomostní otázky. Zde si byla velmi jistá Terezka, která jakožto rybářka neomylně odpověděla na první otázku. U druhé otázky týkající se cyklistiky jsme se zlehka zapotili, ale znovu odpověděli správně. Bohužel pro nás i soupeř nechyboval, takže skóre bylo v jeho prospěch stále o 1 bod. Soutěž pokračovala náročnou lanovou dráhou. I přes drobný pád jsme zde soupeře o 1 bod porazili, a tudíž skóre dorovnali. Po krátké přestávce přišel čas na soutěž pro učitele. Tentokrát pohltila nervozita mě, a to bylo důvodem mého neúspěchu. Naštěstí i soupeř chyboval, takže vše bylo stále nerozhodné. Bodový rozdíl se nezměnil ani po kvízových otázkách a tak bylo jasné, že rozhodne závěrečná disciplína, která je ohodnocena 15 body. V této části hry každé družstvo na základě získaných bodů obdrží indicie, podle kterých uhodne hádanku, v našem případě známou osobnost. A právě v tu chvíli nebylo štěstí na naší straně a soupeř byl rychlejší a zvítězil .
Nevadí!!! Naši školu i město Chrastava jsme reprezentovali výborně a nemáme se za co stydět. Byl to krásný a nezapomenutelný zážitek. Děkuji našemu soutěžícímu družstvu, děkuji i dětem v publiku. Všichni byli úžasní !!! A dále děkuji panu řediteli školy A.Trpišovskému a panu starostovi M.Canovovi za to, že nám umožnili tento zážitek prožít. Děkuji i kolegyním M. Mézlové za pomoc s přípravou a organizací a H. Šťastné za fotografickou dokumentaci.
S prázdnou jsme neodjeli. Kromě zážitků si soutěžící odvezli památková trička a díky úspěšnému tygřímu skoku Pavla Henzla jsme vybojovali žlutého plyšového bludišťáka, na kterého jsme patřičně hrdí.
Soutěžní díl Bludiště s námi se bude v televizi na stanici Déčko vysílat v sobotu 19.11.2016 od 11:30. Určitě se všichni dívejte a budeme moc rádi, když nám po odvysílání na internetových stránkách Déčka pošlete svůj hlas sympatie. Třeba můžeme ještě něco zajímavého vyhrát .
Děkujeme
Mgr. Petra Burešová
(třídní učitelka 8.A)

Odkaz na pořad ČT z iVysílání: http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1097253859-bludiste/416234100011033