Chrastavský divadelní spolek oslavil druhé narozeniny

   reportáž TV Chrastava      fotogalerie

 

Před dvěma lety dostala herečka Divadla F. X. Šaldy Jana Hejret Vojtková nápad založit v Chrastavě divadelní spolek. Od myšlenky k činu nebylo daleko a na začátku února 2014 proběhly v kině první schůzky. Vykrystalizovala se skupina dospělých i dětí a divadelní spolek začal pracovat pod hlavičkou Společenského klubu. Zkoušelo se pravidelně dvakrát týdně v CVA právě pod taktovkou Jany Hejret Vojtkové. Ta se na zkouškách stává nejen režisérkou, ale i rádkyní. Učí nás, jak máme pracovat s hlasem a dechem, jak se pohybovat, kam se dívat, jak se tvářit, jak dostat ze sebe emoce. Obě skupiny sice zkouší zvlášť, ale vystupují společně.
Poprvé se spolek představil v kině se dvěma baladami od K. J. Erbena, na podzim 2014 přidal třetí a proběhla repríza. V březnu 2015 se také v kině ukázal,tentokrát s monology a dialogy z několika her od W. Shakespeara. Následovala veřejná čtená zkouška v červnu 2015 v CVA s ukázkami ze tří her od Moliéra. Několik členů v souboru se během uplynulých dvou let obměnilo, takže se vlastně v kině 3. února 2016 jednalo o obnovenou premiéru.
Představení se opět jmenovalo „Možná přijde i Šejkspír“ a jednalo se o ukázky z her Zkrocení zlé ženy, Komedie plná omylů, Jak se vám líbí a Romeo a Julie, kde se opět představili dětští herci. Všichni vystupující mohli být se svými výkony spokojeni, neboť vystoupení se povedlo a setkalo se s velkým ohlasem diváků.
Členové Divadelního spolku Chrastava směle vykročili do třetího roku svého působení a těší se na další setkání s diváky.


J. Marxová