Slavnostní zahájení školního roku 2016-2017

Tv Chrastava     Tv RTM+ (od 7:28)

Dne 1. září 2016 jsem spolu s paní místostarostkou Zitou Václavíkovou a řediteli škol Alešem Trpišovským a Romanou Sobotkovou přivítal prvňáčky přímo ve škole.

V základní škole Chrastava jsme přivítali ve třech třídách 66 žáků a současně i jejich třídní učitelky: 1.A Mgr. Ivana Bláhová, 1.B Mgr. Ingeborg Henzlová a 1.C Mgr. Zuzana Živnůstková. A ve Vítkově ve dvoutřídce kromě druháčků také 6 prvňáčků  s paní učitelkou Mgr. Klárou Beníčkovou.

 Michael Canov – starosta

 

První den v první třídě

Na konci prázdnin byla naše škola připravená, naleštěná a vyzdobená. Ale teprve ve čtvrtek 1. září před půl osmou ožila tím správným ruchem. Malí školáci doprovázeni svými rodiči i prarodiči vstupovali nesměle do některé ze tří prvních tříd. Hned ve dveřích je uvítala paní učitelka a žáčci si vybrali své místo v lavici. Když bylo všech 66 míst zaplněno, mohlo se zahájit.
Po úvodním přivítání  a seznámení čekaly na děti první aktivity, při kterých se povídalo, recitovalo nebo zpívalo. V průběhu činností navštívili každou třídu představitelé města, pan starosta Ing. Michael Canov s paní místostarostkou Zitou Václavíkovou. Spolu s ředitelem školy panem Mgr. Alešem Trpišovským popřáli prvňáčkům mnoho úspěchů a přidali i milou pozornost. Další dárek s pestrým obsahem věnoval malým účastníkům silničního provozu již tradičně Liberecký kraj.
Děti si svůj slavnostní vstup do školy užily a ven vycházely oceněné medailí a pyšnící se titulem ŠKOLÁK. Tak ať jim dnešní nadšení a dychtivost vydrží co nejdéle. Jejich správné vykročení bude zárukou úspěšného zvládnutí školních povinností. Hodně štěstí!

Ivana Bláhová,Ingebord Henzelová,Zuzana Živnůstková


Jen taková malá vzpomínka dříve narozených:
Osobně jsem v tento den slavil významné výročí - půl století od vstupu do školy - 1. září 1966 v Krkonošském městečku Žacléř. Velká část nás tehdejších prvňáčků neměla ještě 6 let (jsem 10. prosince a ještě jsem nebyl nejmladší). Byli jsme první ročník, kdy se nepřeučovali leváci, a tak jsem zůstal dodnes nepřeučený. Do školy se chodilo šest dní v týdnu tzn. i v sobotu (žádné podzimní či jarní prázdniny, žádná ředitelská volna). Dnešní školáci mé generaci tak mohou jen závidět, neboť chodí do školy mnohem méně dní než my tehdy. Tedy, jestli platí pro školáky po celou dobu školní docházky to, co deklarují první den,kdy jsou ze školy nadšení.

V Chrastavě dne 2. září 2016 Michael Canov – starosta