SPOLEČNÝ DEN V DUCHU TAKTICKÉHO CVIČENÍ V RÁMCI PROJEKTU CÍL 3- HASIČI SPOLEČNĚ PROTI PŘÍRODNÍM ŽIVLŮM    

 

video TV Chrastava

                                                                                                  
 

V sobotu 15. 10. 2016 se v prostorách Domu hasičů v Chrastavě sešli domácí hasiči a zástupci partnerských měst- jednotka hasičů z České Skalice u České Lípy a němečtí kolegové z města Bersdof- Hörnitz, aby prověřili své schopnosti v taktickém cvičení a překonávání jazykových bariér. Cvičení se zúčastnili i zástupci Českého červeného kříže, tentokrát pouze jako rozhodčí a dozor. Cvičení bylo provedeno v rámci projektu CÍL 3- HASIČI SPOLEČNĚ PROTI PŘÍRODNÍM ŽIVLŮM a jednotky se nesetkaly poprvé. Jejich spolupráce trvá již delší dobu a pokračuje se v ní nadále. Pro hasiče bylo připraveno bohaté občerstvení, včetně snídaně a oběda.
V ranních hodinách proběhlo společné školení, seznámení s průběhem celého dne a plánem cvičení. Poté se jednotky odebraly na exkurzi na HZS LK do Liberce, kde se seznámily s výjezdovou technikou a prostory HZS.
Zhruba ve 13.00 byl ohlášen výjezd. Celé cvičení bylo provedeno v Ústředním kontrolním a zkušebním zemědělském ústavu v Chrastavě a simulován byl požár zásobníku na zrní a díky prašnému prostředí následný výbuch haly právě tohoto ústavu. Simulace měla prověřit schopnosti hasičů nejenom v hašení, ale především v nalézání a ošetření zraněných a komunikaci s nimi. Areál byl rozdělen do tří bojových úseků, každý sektor patřil jedné jednotce, celý prostor byl zakouřen, proto hasiči zasahovali za využití dýchací techniky. Na každou jednotku čekala dvě ohniska požáru a připraveno bylo pět figurantů, ti měli různá zranění od tržné rány na hlavě a zlomené klíční kosti, přes popáleniny na rukou a nohou, otevřené zlomeniny holeně, až k masivnímu krvácení a těžkému šoku. Figuranti si pro účastníky cvičení připravili i malé překvapení, k jejich zraněním sehráli scénáře- hysterická matka hledající své děti, těhotná dívka v osmém měsíci těhotenství a jeden mrtvý muž. Členové ČČK hodnotili přístup hasičů k zachraňovaným osobám, způsob ošetření jejich zranění, udělovali rady a pomáhali hledat nejjednodušší řešení situace. Všem jednotkám se podařilo zachránit všechny zraněné. Němečtí kolegové výborně překonali i překážky v jazykové bariéře a dokázali se dorozumět s česky mluvícími figuranty v nelehkých situacích.

Na závěr celého dne proběhlo hodnocení velitelů jednotek a ředitele ČČK.
Děkujeme nejen přímým účastníkům cvičení, ale všem kteří se jakýmkoliv způsobem podíleli na této akci.

D. Reslová