Srpnová výstava hradů a zámků 2v1

 

reportáž z vernisáže  fotogalerie

Druhá prázdninová výstava byla v infocentru zahájena vernisáží ve čtvrtek 31. července 2014. Jedná se o putovní výstavu, kterou nám zapůjčil Liberecký kraj. Na 39 obrazech můžete spatřit překrásné záběry hradů a zámků v Euroregionu Nisa a jejich interiéry. Všechny snímky byly vytvořeny v Programu na podporu přeshraniční spolupráce mezi Českou republikou a Svobodným státem Sasko v letech 2007 – 2013, v projektu „Šlechta jako turistický produkt v Euroregionu Nisa“. Fota Lemberku, Grabštejna, Sychrova, Frýdlantu, Zákup, Bezdězu, Trosek, Valdštejnu a řadu dalších a z Německa např. Oybínu, Krobnitze či zámku Muskau nafotilo 12 českých a německých fotografů.

Výstava je doplněna také o 16 maket hradů a zámků z celé ČR, proto je v názvu použito 2v1. Ty vytvořil s neuvěřitelnou precizností František Bouda, kterého jistě není potřeba představovat. Všichni ho známe jako lektora hraní na kytaru ZUŠ Chrastava. Z toho vyplynulo, že se pan Bouda postaral i o hudební doprovod na vernisáži, kde nám zahrál několik skladeb. Jak nám sdělil, první skládačku si zakoupil teprve loni v květnu. A koníček se vyklubal na svět. Začalo rozměřování, vystřihování, lepení, zdobení. Vše s neskutečnou trpělivostí, šikovností, pečlivostí a to při práci nepoužívá pinzetu. Srdcovou záležitostí je pro pana Boudu maketa zámku Karlova Koruna, ale prohlédnout si můžete mimo jiné také Telč, Kost, Bouzov, Švihov, Kokořín, Blatnou, Karlštejn, Orlík a další.

Na této výstavě si člověk uvědomí, jaké architektonické skvosty a poklady u nás máme. Zároveň může být výstava inspirací pro váš výlet.

Nejen tím, že městskou galerii navštívíte, ale že si můžete naplánovat, na který zámek nebo hrad se zajedete osobně podívat.


J. Marxová