Mapa Eichstättu v češtině

Není zdaleka obvyklé, aby v Německu vycházely mapy měst v jazyce českém. Naše partnerské město Eichstätt se stalo výjimkou, když v letošním roce mapu v češtině vydalo. Stalo se tak především zásluhou tamního obyvatele, rodáka z  Hostinného, pana Petra Gottsteina, který zajistil náklady sbírkou a naší paní Karin Cinibulkové, která již léta jezdí do partnerského města Eichstättu jako tlumočnice. Mapa je zdarma k dostání v infocentru, a to jak přímo v Eichstättu tak i v Chrastavě. Navíc je k dispozici v „pdf“ verzi i na stránkách Chrastavy (sekce partnerská města).

V Chrastavě dne 28.11.2014 Ing. Michael Canov, starosta 

 

PŘEKLAD – z  Eichstättského kurýru ze dne 10.11.2014 – redaktorka Eva Chloupek

Průvodce městem v češtině

Soukromá iniciativa Petra Gottsteina – Náklad: 5000 ks

Eichstätt (EK) Eichstätt srdečně přivítá každou sezónu turisty ze zahraničí. Z tohoto důvodu existuje stručný průvodce v různých jazycích: angličtině, španělštině, italštině. Čeština na této listině dosud nebyla. Toto nyní změnil Petr Gottstein, původně radní města Eichstättu a prodejce hudebnin, nyní v důchodu. Na základě jeho soukromé iniciativy může město nyní také svým českým hostům nabídnout stručného průvodce městem.

Petr Gottstein se narodil 12. července 1944 v tehdejším Československu a je jedním z příznivců partnerství mezi Eichstättem a Chrastavou v Česku. Proto ke svým 70. narozeninám vyslovil heslo: „Žádné dárky, ale příspěvek pro dobrý účel“. Celkem se shromáždilo € 2.708. Jednu polovinu vložil Gottstein do financování nového turistického průvodce s nákladem 5.000 kusů, který byl mimo to finančně podpořen Spořitelnou a Lions Clubem Eichstätt. „To nestojí město ani haléř.“ Pro překlad získal Gottstein – společně v úzké spolupráci s vedoucím turistického informačního centra Larsem Benderem, Karin Cinibulkovou, kterou zná z dlouholetého působení partnerství města Eichstätt.

Ale na rozdíl od  ostatních průvodců je v české verzi doplněna busta Josefa rytíře von Führicha, českého malíře, který se narodil roku 1800 v Chrastavě, dříve Kratzau, která je umístěna v rezidenčním parku.

(Na snímku: Peter Gottstein a Lars Bender (zprava) s novým stručným městským průvodcem v češtině.)

Překlad: Karin Cinibulková

Mapa v PDF

Originál článku novin zde