Dětský domov vystavoval v Chrastavě

fotogalerie  video TV Chrastava 

Během února jste měli možnost navštívit v městské galerii výstavu pod názvem „Dětský domov Krompach se představuje“. Vernisáž byla zahájena hudebním vystoupením několika dětí pod vedením tety Markéty Jankovské. Paní ředitelka Regina Stiblíková nás krátce seznámila se životem v  domově a poděkovala za dárky pro děti od chrastavských občanů. Na výstavě jste mohli spatřit fotky z různých akcí, nahlédnout do kronik, prohlédnout si práce a výkresy dětí a poháry ze sportovních soutěží. Dokonce byla i možnost si některé výrobky zakoupit.

Oficiální název domova je Dětský domov, Základní škola a Mateřská škola Krompach. Nachází se v Lužických horách, kousek od hranic s Německem přímo pod Hvozdem. Rozlehlá budova s parkem a hřištěm dříve sloužila jako škola v přírodě pro pražské děti. V roce 1965 zde byla zřízena Zvláštní škola internátní.

V současné době je v domově umístěno 48 dětí od dvou do sedmnácti let. Svojí kapacitou se jedná o druhý největší dětský domov v Libereckém kraji. Děti žijí po osmi v šesti rodinách. Mají svůj vybavený byt s kuchyní a příslušenstvím. V každé rodince se o ně střídavě starají dvě tety. Učí se s nimi, píší úkoly, hospodaří, vaří, hrají si, vytváří různé výrobky, chodí na procházky, jezdí na výlety a různé pobyty, oslavují narozeniny a svátky, zažívají společné radosti i starosti každodenního života. Tety vlastně nahrazují maminky, i když by to měli být především rodiče, kteří společně s dětmi utvářejí jejich svět.

A jak vlastně spolupráce s tímto dětským domovem začala? Poprvé některé děti z domova zavítaly do Chrastavy na interaktivní výstavu „Slovo má Hurvínek“ v listopadu 2011.

Na začátku března 2012 navštívili členové Společenského klubu Chrastava dětský domov a předali dětem věcný dar. Děti obdržely boby a sady na stolní tenis. V květnu do domova zajela natočit reportáž TV Chrastava a v červnu jsme mohli vidět vystoupení mažoretek z tohoto domova na Chrastavských slavnostech. Dětem byla také umožněna návštěva chrastavského teraristického kroužku. V září zavítali na Krompach pracovníci města Chrastavy a v říjnu přijela k místostarostce Z. Václavíkové ředitelka domova R. Stiblíková.

Domluvily se podrobnosti akce „Vánoční strom splněných přání“ a paní ředitelka předala vánoční přáníčka od dětí. Ta byla v listopadu zavěšena na stromeček v infocentru a po výzvě v Chrastavských listech se zvedla obrovská vlna zájmu splnit dětem přání. Celkem se zapojilo na 70 jednotlivců, rodin, organizací a spolků. V březnu 2013 se děcka zúčastnila maškarního plesu a opět vystoupily mažoretky v rámci Chrastavských slavností. V listopadu se rozeběhl 2. ročník akce „Vánoční strom splněných přání“. Tentokrát se již zapojilo na 90 dárců a dětem „chrastavský ježíšek“ přivezl 215 dárků. I v roce 2014 nás děti navštěvují. Ty starší šlapaly v lednu na Chrastavské šlápotě, mladší zase v únoru dorazily do CVA na maškarní ples, a poslední akcí je již zmiňovaná výstava v městské galerii. Mažoretky jsou pozvané i na letošní Chrastavské slavnosti, takže se můžeme těšit na jejich vystoupení. Nezbývá než doufat, že zájem ze strany občanů Chrastavy bude pokračovat a další „Vánoční strom splněných přání“ se uskuteční i v tomto roce.

J. Marxová

 

 

Ostatní media:    video TV RTM