Přijďte v září mezi nás

Pomalu, ale jistě se blíží konec školního roku. Při této příležitosti bychom chtěli popsat, jak takový školní rok v hudební škole probíhá.

Chrastavskou hudební školu navštěvuje přibližně 70 žáků. Převážná část z nich se učí hře na klavír a kytaru, ale funguje zde i pěvecké oddělení, kde se žáci učí zpívat. Výuka je individuální, to znamená, že lektor učí vždy jen jednoho žáka. Vyučovací hodina trvá 45 minut, žák navštěvuje hudební školu jednou týdně.

Každé pololetí probíhají přehrávky, na kterých žáci přehrávají lektorům, co se v předešlých měsících naučili. Dále se konají každý školní rok dvě žákovské akademie, Vánoční a závěrečná v červnu. Letos byl navíc uspořádán jarní koncert.

Na těchto veřejných akcích vystupují žáci před svými rodiči a přáteli a je to vlastně taková přehlídka umu a dovednosti jednotlivých účinkujících.

Hudební školu ale nenavštěvují jen dítka školou povinná. Na kurzy chodí studenti, dospělí a dokonce i senioři.

Doba výuky (celková) by měla podle osnov trvat sedm let u kytary a osm let u klavíru, průměr se však pohybuje kolem pěti let. Je pravdou, že pár vytrvalců se najde a dokonce dvě žákyně z oddělení klavírů pokračovaly ve studiu na konzervatoři a dnes studují na AMU a JAMU.

Nejdůležitější ale je, že navštěvováním hudebních kurzů se děti učí lásce k hudbě a smysluplně vyplní svůj volný čas.

A kdo má zájem učit se hrát na klavír, kytaru nebo zpěv, nechť se v novém roce přihlásí do některého kurzu.

Hezké prázdniny a těšíme se na nové žáky.

 

Lektoři hudební školy.