Chrastavský rodák Erwin Pohl – výstava k nedožitým 100. narozeninám

video TV Chrastava      fotogalerie

Před sto lety, 2. září 1914, se narodil v Chrastavě Erwin Pohl. Ve svých téměř 99 letech dne 29. března 2013 zemřel.  Mezi těmito dvěma daty proběhl pohnutý a velmi zajímavý život člověka, který se stal v Evropě velice uznávaným umělcem především v oblasti malování na sklo.

Erwin Pohl se vyučil rytcem skla v Kamenickém Šenově a v Jablonci nad Nisou vystudoval sklářský design. Po odchodu do Německa pracoval celý život ve sklářském, keramickém a porcelánovém průmyslu jako návrhář. Když ukončil aktivní pracovní život, začal se zabývat novými technikami, z nichž si některé dokonce nechal patentovat.

Na sklonku svého života si pan Erwin Pohl velice přál zavítat do svého rodného města a rozloučit se s Chrastavou výstavou svých děl a zároveň se svým dílem seznámit Chrastavany. Měl jsem tu čest se v roce 2011 při dojednávání této výstavy osobně s panem Erwinem  Pohlem setkat v  Eichstättu. Výstava  „Skleněná stopa“ se pak skutečně v roce 2012 v Chrastavě uskutečnila, ale pan Erwin Pohl se jí vzhledem k velmi zhoršenému zdravotnímu stavu již nemohl zúčastnit. A v loňském roce se pan Erwin Pohl s tímto světem rozloučil. 

Přesně 100 let po dni narození se uskutečnila 2. září 2014 výstava „Skleněná stopa“ v Bavorském Řezně (Regensburgu) na rozloučenou s tímto umělcem a vzácným člověkem. Pana Erwina Pohla vysoce ocenili ve svých projevech pánové Alfons Magnes, Dr. Hans Heimerl a paní Eva Mühlbauer.. Výstavu doprovázel unikátní koncert skvělého umělce Heinze Gromeiera na jeho vlastní skleněné nástroje (včetně klarinetu). Přijali jsme jménem města Chrastava pozvání na tuto výstavu a tento koncert. Chtěli jsme vzdát panu Erwinovi Pohlovi poslední hold a zároveň jsme chtěli, aby ani současná generace a ani příští generace Chrastavanů na pana Erwina Pohla nezapomněli. Proto poslední výstavu slavného chrastavského rodáka zachytila i kamera Tv Chrastava. 

 

V Chrastavě dne 03.09.2014                                           Michael Canov, starosta

 

Články související:

09.04.2013 Vzpomínka na Erwina Pohla

04.05.2012 Skleněná stopa začíná v Chrastavě