41. LO chlapců DDŠ 2013

Video TV Chrastava

Letošní, již 41. letní olympiádou chlapců dětských domovů se školou, bylo pověřeno naše zařízení, tedy Výchovný ústav a dětský domov se školou Chrastava. Tyto olympiády jsou určeny chlapcům, kteří plní povinnou školní docházku v zařízeních našeho typu. Původně se přihlásilo 19 ústavů, nakonec přijelo soutěžit „jen“ 15, což čítalo asi 110 sportovců. Všechny výpravy byly ubytovány a stravovaly se v libereckém kempu v Pavlovicích.

Slavnostní zahájení se uskutečnilo 10.6.2013 na atletickém stadionu Tipsport arény v Liberci. Pozvání přijali také starosta města Chrastava pan Ing. Michael Canov a místostarostka paní Zita Václavíková.

I přes počáteční nepřízeň počasí se soutěžícím i divákům zahájení velmi líbilo, možná i proto, že nám jej zpestřily mažoretky z Domova dětí a mládeže Větrník v čele s paní Huňkovou. Kromě defilé jednotlivých výprav nechybělo ani slavnostní zapálení olympijského ohně a vztyčení naší olympijské vlajky. V areálu stadionu také proběhly všechny soutěže v atletice a v minikopané. Dále se soutěžilo v plavání (v libereckém bazénu), ve stolním tenisu (v chrastavské tělocvičně), nohejbalu, volejbalu a biatlonu – to vše už v areálu našeho zařízení, kde také byla tato velká akce 13.6.2013 slavnostně vyhodnocena, zakončena zhasnutím olympijského ohně a předáním pomyslné štafety ústavu, který olympiádu bude pořádat příští rok. Výsledky všech disciplín jsou zveřejněny na webových stránkách našeho zařízení.

Přes počáteční obavy mohu jen konstatovat, že se tato akce velmi vydařila, soudě tak i podle mnoha pochvalných reakcí kolegů z jiných zařízení, kteří se zúčastnili. Počasí se nad námi nakonec slitovalo a dotvořilo hezkou olympijskou atmosféru. Byli jsme rádi, že se vše odehrálo bez problémů, v duchu fair play a olympijského slibu.
A tak, jak zpívá skupina Katapult: „ Někdy příště…...“

Ing. Markéta Sochorová, ředitelka zařízení