Požehnání vlajky města Chrastava biskupem litoměřickým

F5745.jpg

video TV Chrastava   fotogalerie

Znáte vlajku některého města, která je sestavena tak, že městský znak je umístěn na určitém pozadí? Pokud ano, pak vězte, že takováto vlajka je ve skutečnosti velmi pravděpodobně vlajkou neoficiální, nikdy nikým příslušným neschválenou. Takovou to skutečnost jsme zjistili v roce 2005 s naší původní vlajkou, kdy nám bylo současně vysvětleno, jaké principy může a jaké nesmí obsahovat městská vlajka. V důsledku toho byla 16. září 2005 příslušným výborem Parlamentu České republiky schválena oficiálně vlajka nová (poznámka: městský znak máme přitom oficiálně již od roku 1581). Tuto vlajku jsme začali (na rozdíl od té původní neoficiální) mnohem více prezentovat, jejích na 50 kopií vlají při významných událostech na mnoha místech města, sportovci si je berou na svá významná utkání atd. atp.

V neděli dne 29. dubna 2012 navštívil Chrastavu biskup litoměřický Monseigneur Jan Baxant. Jeho návštěva byla o to významnější, že poprvé v Chrastavě vůbec sloužil v kostele svatého Vavřince mši. Při přípravě této události bylo naším panem farářem Tomášem Genrtem nabídnuto, že pan biskup rád požehná naši vlajku. Tuto nabídku jsme s díky přijali. A tak již kolem deváté hodiny ranní spustila před radnicí ráznou muziku pochodová dechová kapela z našeho partnerského města Lwówek Śląski, která poté vyrazila ke kostelu svatého Vavřince. A hned za ní nesl hrdě originál praporu našeho města velitel městské policie Alan Grebson. Hned za vlajkou jsem měl tu čest jít já spolu se svým kolegou z polského partnerkého města Ludwikem Kaziówem a kolegou z Hrádku nad Nisou Bc. Martinem Půtou (který zároveň reprezentoval celý Euroregion Nisa, jakožto nejvyšší představitel jeho české části) a občany a návštěvníky našeho města.

Během slavnostní dvouhodinové mše v přeplněném kostele drželi službu u naší vlajky členové městské policie strážníci Marcel Másílko a Mojmír Boch. Po skončení mše a požehnání vlajky pozval pan biskup spolu s panem farářem širokou veřejnost na piknik, který se uskutečnil v parku vedle kostela.

Vážení spoluobčané, nejsem osobně věřící, přesto věřím, že moment požehnání vlajky města přispěje k dalšímu prohloubení sounáležitosti nás všech v blízké i daleké budoucnosti.

V Chrastavě dne 30. dubna 2012 Ing. Michael Canov - starosta města Chrastava

 

Články související:

11. 8. 2011 - ROK POTÉ ( Požehnání hasičských aut 7. 8. 2011 Mons. Baxantem)

19. 9. 2005 - Městu Chrastava byl udělen dekret na vlajku města 

19. 9. 2005 – NOVÁ MĚSTSKÁ VLAJKA SCHVÁLENA (článek Dr. Františka Vydry)

Média: 30. 4. 2012     Liberecký deník: Biskup Jan Baxant požehnal Chrastavě

                                  R1 Genus:  Chrastavský magazín