Skanska postavila most pro děti za dva měsíce místo čtyř



Chrastava (5.9.2011) - Pouhé dva měsíce trvala firmě Skanska stavba nového mostu přes Vítkovský potok v Chrastavě, který byl loni stržen povodněmi. Původní dobu výstavby tak stavbaři díky vyššímu nasazení zkrátili o polovinu. To vše kvůli přání starosty: zprovoznit most před začátkem nového školního roku, protože s mostem sousedí základní a mateřská škola. Dobrá věc se nakonec podařila a od pondělí 5. září již mohou děti přecházet bezpečně přes nový most.

„Pracujeme v Chrastavě na 5 mostech, které byly loni poškozeny povodněmi. Pan starosta nás oslovil, zda bychom přednostně mohli zrealizovat tento most přes letní prázdniny z důvodu bezpečnosti dětí. Nasadili jsme sem proto dvojnásobek pracovníků. Protože i letos v srpnu zde hrozily povodně, museli jsme na týden zastavit práce. Jsem ale rád, že zkrácený termín předání mostu, který jsme slíbili, jsme přesto dodrželi,“ řekl Tomáš Šulc, vedoucí střediska Liberec společnosti Skanska.

„Jsem velice rád, že začátek školního roku v naší školičce ve Vítkově mohl být opravdu slavnostní a děti se mohly při jeho zahájení mohly po zbrusu novém mostě projít do školy jako ti úplně první. Zároveň musím velmi ocenit zhotovitelskou firmu. Přestože v žádném případě nemusela, přestože jí k tomu nemohly tlačit žádné termíny, dokázala ve výborné kvalitě zhotovit most doslova v šibeniční lhůtě a udělat tak radost nejen dětem, ale i všem dospělým zaměstnancům ZŠ a MŠ Chrastava-Vítkov.“ řekl p. Canov, starosta Chrastavy.

Původní most byl během loňských povodní kompletně stržen. Povodeň zničila obě opěry včetně předpolí. Nosná konstrukce byla povodní odnesena zhruba 50 metrů po proudu. Vzhledem k celkovému stavu konstrukce bylo rozhodnuto, že nejvhodnějším řešením je celková rekonstrukce.

Stavba nového mostu byla zahájena letos 7. července a původní termín dokončení byl 31. října. Most byl však předán již v pátek 2. září s tím, že se budou ještě dokončovat práce, které nebrání provozu. Po dobu rekonstrukce byl potok v blízkosti budoucího nového mostu zatrubněn, potrubí byla zasypáno a byl zde vybudován provizorní přejezd. Ten bude v nejbližších týdnech odstraněn. 

Nový most je jednopolový, konstrukce je tvořena otevřeným železobetonovým plošně založeným rámem. Most převádí místní komunikaci šířky 5,5 m Délka mostu je 3,34 m, šířka nového mostu byla rozšířena na 6,6 metru, výška nad hladinou cca 2,5 metru. Římsy jsou osazeny zábradlím a povrch mostu je asfaltový. Svahy podél potoka jsou zpevněny kamennou dlažbou uloženou do betonového lože.

Most je/bude opatřen letopočtem doby opravy a na mostě budou osazeny nové tabulky s evidenčním číslem mostu a názvem vodoteče.

Ing. Tomáš Šulc
Vedoucí střediska / Unit Manager
Skanska a.s.
divize Silniční stavitelství

 

 reportáž TV Chrastava     fotogalerie       fotogalerie Skanska