Rekonstrukce nábytku ve Führichově domě

Jistě je všem známo, že loňská povodeň se dotkla i Füchrichova domu. Voda se prohnala celým přízemím a původní dobový nábytek byl zaplaven a povalen do nánosu bahna. Díky rozsáhlé rekonstrukci v roce 2010, ustál velkou vodu Führichův dům, který byl postaven v roce 1802, celkem dobře. Krátce po povodních se telefonicky ozvali pracovníci Uměleckoprůmyslového musea z Prahy a nabídli Městu Chrastava pomoc při záchraně této památky.

V pátek 13. 8. 2010 přijeli do Führichova domu, kde zjistili rozsah škod, určili rizika následného poškození - zejména nábytku a stanovili nutný postup pro eliminaci škod. Hlavním rizikem byla vysoká vlhkost celé stavby, nábytku a dveří a následná plíseň.

Záchranná akce pokračovala v pondělí 16. 8. 2010, které se z UPM zúčastnilo 9 dobrovolníků. Zaměřili se na čištění a ošetřování nábytku a také všech podlah v přízemí, hlavně se zřetelem na minimalizaci plísní. Opraveny byly také zkřížené vstupní dveře. Po několika měsících pozvolného vysoušení Führichova domu za vydatné pomoci pana Zdeňka Šulce bylo zjištěno, že plísně se na nábytku již téměř nevyskytují. Proto byly vybrány 3 ks nábytku, které byly převezeny pracovníky UMP do Prahy. Jednalo se o jednodveřovou skříň, dvojdveřovou kredenc a o truhlu. Po několikatýdenním dosoušení v karanténě začaly konzervátorské práce, které byly provedeny tzv. muzejním způsobem. Ten respektuje stáří předmětu. Doplňky novým materiálem se omezily hlavně na nohy nábytku, aby byla spolehlivě zajištěna jejich stabilita a funkčnost, např.otevírání. Barevné retuše se zaměřily především na výrazná poškození historického nábytku.

Z restaurátorského oddělení Uměleckoprůmyslového musea se na konzervátorských pracích podíleli restaurátoři: Petr Špaček, Tomáš Stern, Zděňka Šebková, Zuzana Krajícová a Světlana Spiwoková.

Při čištění, desinfekci, vyklízení a stěhování se účastnili tito pracovníci UPM: ředitelka PhDr. Helena Koenigsmarková, restaurátoři P. Špaček, T. Stern, S. Spiwoková, pracovníci sbírek M. Stříbrný, J. Fomín, J. Mlčoch, řidič K. Snětina, pracovníci technické skupiny J. Zemanová, B. Vávra a p. Fojt.

Zaměstnanci UPM v souladu s ředitelkou PhDr. H. Koenigsmarkovou provedli práce jako přátelskou výpomoc v zájmu zachování sbírkových předmětů expozice Führichova domu. Po celou dobu jsme byli v kontaktu s panem P. Špačkem, vedoucím restaurátorského oddělení UPM v Praze, který nás informoval o postupných pracích. Nábytek byl do Führichova domu vrácen v pátek 20. 5. 2011.

Všem, kdo se podílel na jeho záchraně, patří velké díky. Město Chrastava si ochoty a nezištné pomoci pracovníků UPM nesmírně cení. Jsme rádi, že Führichův dům, památka chráněná státem, zůstane zachován i pro příští generace a lidé si budou připomínat, že Chrastava je rodištěm nejen akademického malíře Josefa Rittera von Führicha, ale i ostatních malířů.

J. Marxová

poděkování restaurátorům     konzervátorská zpráva

Fotogalerie