Návštěva z Eichstättu

Pokud někdo z vás v týdnu od 23. do 27. května slýchával v Chrastavě němčinu mnohem více než jindy, narazil na žáky ze základní školy v Eichstättu, kteří k nám přijeli na výměnný pobyt. 15 dětí, doprovázených dvěma učiteli, bylo ubytováno v rodinách žáků naší školy. Pro všechny byl připraven pestrý program, díky němuž žáci z Eichstättu poznali naše město a jeho okolí a vyzkoušeli si spoustu netradičních aktivit.

Úterní dopoledne patřilo návštěvě školy, společně strávené jedné vyučovací hodině a projížďce na farmě Vysoká. Odpoledne jsme bořili jazykové bariéry lesním golfem na Ovčáku a táborákem s buřty. Ve středu si naši eichstättští přátelé prohlédli Chrastavu, navštívili muzea a po obědě jsme se všichni společně vydali na Trosky a poté si na raftech sjeli Jizeru z Malé Skály do Dolánek. Na vodě jsme si užili spoustu legrace – vodní bitva, společný zpěv, plavání, kormidlování… Týden se rychle blížil ke konci, a tak jsme se snažili využít každou minutu. Ve čtvrtek ještě návštěva Zoo v Liberci a pak poslední společně strávené odpoledne – lanovka na Ještěd, orloj a betlémy v Kryštofově Údolí a projížďka na transbordéru.

Než se všichni stačili pořádně rozkoukat, týden uplynul jako voda. Slzy během pátečního loučení byly opravdu nefalšované. Přece jenom společně strávených deset dní (na podzim v Eichstättu, na jaře v Chrastavě) zanechalo v každém nezapomenutelné vzpomínky. Pevně věříme, že za dva roky opět zažijeme krásné dva týdny se žáky našeho partnerského města Eichstätt.

(I.Lejsková, K.Kašková)

reportáž TV Chrastava...