Farma Vysoká aneb v Chrastavě je hotel a ne ledajaký 

 

Jeden z dlouhodobých problémů je v Chrastavě ubytovací kapacita. Máme sice na katastru města několik kvalitních penziónů (U Wolfů, Glorie, Satelit, Dočekal, Valeš, Andílek), nicméně jejich celková kapacita je 37 míst, a to zcela jistě není dostatečný počet. Tuto kapacitu podstatně zvyšoval motel Zámeček, jenže ten je dnes penzionem pro seniory.

V této situaci před několika týdny vzniknul zbrusu nový hotel na farmě Vysoká. Jeho kapacita je v současnosti 40 míst a bude se ještě podstatně zvyšovat. Součástí farmy je dále nejen restaurace a řada dalších služeb, které k hotelu na úrovni patří, ale také to, co jiné hotely nabídnout nemohou. Tím je nabízená všemožná péče o koně včetně možnosti jejich ustájení (hotel pro koně). Bližší informace jsou na stránkách http://www.farmavysoka.cz/ .

Jak mohl vzniknout tento doslova zázrak? Mezníkem se stalo datum 29. 12. 2003, kdy zdevastované prostory farmy koupila v dražbě rodina Svobodových. A pak dřina, nadšení, nápady, podnikatelský záměr, vize a především schopnosti Venduly Jarošové (Svobodové), Martiny Svobodové, Milana Svobody, Radmily Svobodové, Jiřího Svobody a zřejmě i dalších mně neznámých. Ve středu 8. 4. 2009 jsem měl tu čest si vše dopodrobna prohlédnout a nutno konstatovat, že smeknutí klobouku je málo.

Jsem si vědom, že na straně města je bolavé místo – a sice zcela nevyhovující stav některých úseků komunikace na Vysokou. Nechci za dané ekonomické situace slibovat něco, co bychom pak nemohli dodržet. Avšak to, že se na městě vážně zaobíráme možnostmi zlepšení stavu této komunikace (a finančním krytím tohoto zlepšení), je realitou.   

 

V Chrastavě dne  9. 4. 2009
Ing. Michael Canov, starosta